De fleste tror ikke man kan undvære at spise kød, men faktisk er det sundt at spise plantebaseret, mener Dansk Vegetarisk Forening. En lavere forekomst af livsstilssygdomme og et generelt bedre helbred er gode argumenter for at lægge kostvanerne om, især hvis du har forhåbninger om at leve et langt og sundt liv.
Hvis du synes overgangen fra kødspiser til vegetar er svær eller virker uoverkommelig, så er der heldigvis mange forskellige muligheder. De plantebaserede kostvaner findes nemlig i flere forskellige formater, og faktisk kan du bruge de forskellige af dem som en overgangsfase til tilværelse helt fri for kød og animalske produkter.
I denne artikel bliver du nemlig klogere på følgende kostvaner:
- Vegetarisme
- Veganisme
- Pescetarisme
- Fleksitarisme
Vegetar – animalske produkter er tilladt
Som vegetar lever du primært af en plantebaseret kost, men du kan også spæde til med både æg, mælk, yoghurt og andre animalske produkter. Du spiser bare ikke kød, heller ikke fisk.
Vegetarismen er formentlig den mest udbredte form for plantebaseret livsstil, da den gør det nemt for de fleste at hoppe på plantevognen. Man skærer kødet fra uden helt at undvære animalske produkter, og det er noget de fleste kan/tør være med til.
Få et overblik over vegetariske måltidskasser her
Veganer – 100% plantebaseret kost
Vegansk kost er formentlig den “strengeste” plantebaserede diæt, da både kød og animalske produkter er skåret fra. Du spiser således 100% plantebaseret kost, og skal derfor tænke over hvad du spiser for at dække alle dine behov for vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer.
En vegansk livsstil er for mange et endeligt mål, og for at nå dertil vælger flere at starte med at spise vegetarisk. På den måde vænner de sig til en udpræget plantebaseret kost på en let og overkommelig måde, og det kan være et godt springbræt til at gå det sidste skridt og skære alle animalske produkter fra.
Få et overblik over veganske måltidskasser her
Pescetar – planter og fisk
Pescetarer spiser som vegetarer, og derudover “må” du gerne spise både fisk og skaldyr. Kort opsummeret er pescetarer dem der kommer tættest på kødbaseret kost, da også mejeriprodukter og æg er tilladt under denne kost.
Som pescetar er der mange muligheder for at sammensætte varierede måltider til hele familien, og det danner samtidig grundlag for en meget sund livsstil. Fisk og skaldyr er nemlig generelt sundt at indtage, og i modsætning til eksempelvis rødt kød har kroppen nemmere ved at fordøje fisk og skaldyr.
Få et overblik over pescetariske måltidskasser her
Fleksitar – kombineret vegetar og kødspiser
Fleksitarer findes ofte blandt børnefamilierne, hvor det ellers kan være svært at overbevise hele husstanden om en 100% kødfri kost. Som fleksitar lever du derfor delvist som vegetar og delvist som kødspiser, da kosten kan kombineret med både vegetariske og kødholdige retter.
Mange anser fleksitarismen som det første springbræt mod en plantebaseret kost, og mange anpriser denne kost for at være et sundt og fornuftigt valg for alle, der ønsker at skære ned på mængden af kød i deres daglige kost.
Derfor bør du skære ned på dit kødindtag
Mange forbinder et godt måltid med lige dele kød og grøntsager, men sådan bør det faktisk ikke være. Især ikke hvis kødet er rødt, da kroppen har svært ved at fordøje netop dette.
Faktisk er vores kroppe ikke bygget til at optage og fordøje de store mængder kød vi har for vane at spise i Danmark, og derfor er det for de flestes vedkommende en rigtig god og sund idé at nedbringe kødindtaget til fordel for flere grøntsager.
Miljøet lider også under produktionen af de store mængder kød, da det kræver store mængder vand og foder at opdrætte dyr til slagtning. Dertil kommer også forureningen fra dyrene selv, hvor eksempelvis køer er slemme til at udlede drivhusgasser.
Du gør derfor ikke kun dig selv en tjeneste ved at spise plantebaseret, du hjælper også miljøet og klimaet på rette vej.