Siden indeholder annoncelinks. Læs mere

    Veganere spiser udelukkende en plantebaseret kost, og det er der flere grunde til. Veganisme er ikke bare en måde at spise på, men en måde at leve på. Bliv klogere på veganisme og vegansk kost her.

    Hvad er veganisme – og hvad spiser en veganer?

    Britiske Vegan Society beskriver veganisme således:

    “Veganisme er en filosofi og livsstil, som (så vidt muligt) søger at undgå alle former for udnyttelse af og grusomhed mod dyr for føde, beklædning og andre formål”

    Definitionen af veganisme beskriver altså meget præcist, hvad veganere spiser: 100 % planteføde.

    En vegansk diæt består altså primært af følgende typer råvarer:

    • Frugter og grøntsager
    • Kerner, frø og nødder
    • Bønner og linser

    Alle former for kød og animalske produkter er helt udelukket fra kosten, deriblandt også æg, honning, komælk og lignende.

    I modsætning til andre diæter, går veganere som regel et skridt længere. For mange mennesker er veganisme en levemåde og en filosofi, som de har implementeret i deres daglige gøren og laden. At være god mod dyrene, naturen og miljøet, er vigtige emner for veganere. Af samme grund er der flere bevægelser verden over, som sætter fokus på veganisme og søger at oplyse og hjælpe andre til en vegansk tilværelse.

    Man kan selvfølgelig sagtens spise 100 % plantebaseret uden at adoptere veganismen som sin levevis på andre områder, men de fleste bliver med tiden mere bevidste omkring naturen og måden vi bruger den på.

    Hvordan bliver man veganer?

    Det er nemt at blive veganer, men det kræver måske et lille tilløb. Mange har svært ved at forene sig med tanken om en 100 % plantebaseret kost, og andre har måske bekymringer for om de får dækket kroppens behov for næring.

    Heldigvis er det nemt at blive veganer.

    Veganske måltidskasser

    Den nemmeste måde at introducere vegansk kost til din diæt, er ved at bestille en vegansk måltidskasse. På den måde kan du smage lidt forskelligt, og se om det er noget for dig.

    Vi har undersøgt de forskellige veganske måltidskasser, og de er sammensat af en masse forskellige ingredienser som ellers kan være svære at finde i det lokale supermarked. Især hvis du ikke ved, hvor du skal lede efter dem henne.

    Veganske kogebøger og opskrift-portaler

    Der findes mange gode kogebøger og opskrift-portaler, hvor du kan finde opskrifter på veganske retter. Det største opskriftsunivers er nok DK-Kogebogen, hvor du finder en hel sektion med veganske og vegetariske opskrifter.

    Facebook-grupper

    Der findes mange gode grupper på Facebook, hvor du kan finde opskrifter på veganske måltider. Heriblandt Veganske Opskrifter, som tilmed er en offentlig gruppe. Du kan også finde en masse store Facebook-grupper i udlandet, men vores erfaring er at opskrifter er nemmere at følge når de er skrevet på dansk og tager udgangspunkt i danske, sæsonaktuelle råvarer.

    Hvorfor blive veganer?

    Der er mange gode grunde til at blive veganer, eller i det mindste adoptere mindsettet derfra. Veganere har mange gode intentioner og tanker, som er værd at føre ud i livet.

    Vi har undersøgt hvad Danmarks Naturfredningsforening og Veganerpartiet mener om dette. Førstnævnte har en kampagneside, kaldet Klimaklogt, og sidstnævnte er et politisk parti baseret på veganisme.

    For klimaets og miljøets skyld

    På Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside oplyses det, at en dansker udleder 17 tons CO2 om året. Dette er meget langt fra estimaterne i FN’s klimapanel, som vurderer at vi skal ned på 2-3 tons CO2 per verdensborger i 2050. Dette kræver radikale ændringer i vores levevis, heriblandt kosten.

    En af anbefalingerne er at spise meget mere grønt, og skære kødet fra. Ved at spise 100 % plantebaseret, kan du reducere din CO2 udledning med et ton om året: Fra cirka 2 tons til 1 ton.

    For dyrenes skyld

    Rigtig mange mennesker er begyndt at få øjnene op for dyrevelfærd, og mange bliver veganere for helt at kunne undgå udnyttelsen af dyr.

    Ifølge Veganerpartiet har man som veganer det synspunkt, at alle levende skabninger har ret til et liv i frihed. Dyr er ikke skabt til et liv i en lille bur, hvor de lever indtil de bliver slagtet og spist. Dette princip ligger alle veganere på sinde, og derfor er veganisme også snarere en livsstil og ikke blot en diæt.

    For helbredets skyld

    Hos både Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen bliver det slået fast, at kød fra okse, gris og lam kan øge risikoen for udvikling af kræft, hjerte-kar-sygdomme og diabetes.

    Vegansk kost kan altså have en positiv betydning for dit helbred, så længe du sørger for at spise varieret og eventuelt får dækket dine behov for vitaminer og mineraler via kosttilskud.

    Skal en veganer tage særlige kosttilskud?

    Sundhed.dk anbefales det først og fremmest, at veganere tager tilskud af calcium, D-vitamin og B-vitaminer.

    Der er tilstrækkeligt med protein i vegetabilske fødevarer til at dække kroppens behov, men dette er altså også værd at holde øje med.I Patienthåndbogen finder du også en guide til plantebaseret kost og protein, som er værd at læse op på. Guiden kommer godt rundt om proteiner og deres kvalitet, så du bliver klogere på proteinkvaliteten og bestanddele i forskelligt proteinholdigt planteføde. Listen over proteinholdige vegetabilske fødevarer toppes blandt andet af tofu og bælgfrugter, men flere grøntsager kan også indeholder masser af proteiner.

    Thomas er indehaver af MåltidskasseFinder.dk. Han har en stor interesse for mad, og har efterhånden opnået ekspertviden på området. Sammen med sin familie har han testet måltidskasser siden 2021. Det er Thomas, der skriver samtlige artikler og guides på denne side.

    Skriv en kommentar