Siden indeholder annoncelinks. Læs mere

    Har du tænkt på at blive vegetar, men er det svært at skære kødet væk? Der er mange gode grunde til at blive vegetar. Læs her hvordan du tager de første skridt mod vegetarisk kost, og hvorfor det er en god idé.

    Hvad må en vegetar spise?

    Der er flere forskellige grene indenfor vegetarisk kost, som er værd at kende:

    • Lakto-ovo-vegetar
      Spiser både mælkeprodukter og æg
    • Lakto-vegetar
      Spiser mælkeprodukter, men undgår æg
    • Ovo-vegetar
      Spiser æg, men undgår mælkeprodukter

    Listen er beskrevet nærmere på Sundhed.dk.

    Hvis du er lakto-ovo-vegetar, spiser du altså alt på nær kød, skaldyr og fisk. Der er mange, som forveksler vegetarer med pescetarer, men det er to forskellige begreber. Vegetarer spiser udelukkende planteføde og animalske produkter, men holder sig helt fra kød og fisk. Pescetarer spiser både fisk og skaldyr, men holder sig ellers fra kød.

    Som vegetar har man således flere muligheder end hvis man er veganer, hvor alle animalske produkter er skåret væk.

    Mange bliver vegetarer ud fra et ønske om at skære kød ud af deres kost, men også fordi det er en god mellemvej til at blive veganer. Det kan være svært for nogen at omstille sig til en 100 % plantebaseret diæt fra dag til dag, så vegetarisk kost er den bløde mellemlanding mod en vegansk diæt.

    Gode grunde til at blive vegetar

    Der er mange gode grunde til at blive vegetar. Det kan både hjælpe klimaet og miljøet, men det kan også hjælpe på dit helbred.

    Klimaet og miljøet

    Danmarks Naturfredningsforening driver kampagnesiden Klimaklogt, hvor de beskriver hvad man kan gøre for at bidrage til et bedre klima.

    En af de vigtigste ting, du kan gøre for at nedsætte din egen udledning af CO2, er at skære kødet fra din kost.

    Som vegetar kan du reducere din CO2-udledning med lidt over 650 kilo om året (fra 2055 kilo til 1391 kilo), så her kan du altså virkelig gøre en forskel.

    Vælger du at blive veganer, kan du reducere din CO2-udledning med yderligere 336 kilo om året (fra 1391 kilo til 1055 kilo).

    Dyrene

    Mange bliver vegetarer, fordi de ikke bryder sig om udnyttelse af dyr. Måske har de også en forkærlighed for dyr generelt, og ønsker derfor ikke at spise kød. Uanset hvad, er dyrevelfærd en af de bedste grunde til at stoppe med at spise kød. Det er blevet dokumenteret mange gange og af flere uafhængige organisationer, at verdens efterspørgsel på kød ikke kan imødekommes medmindre en stor del produceres på industrielle faciliteter uden mulighed for at imødekomme dyrenes naturligt behov.

    Selvom vegetarer stadig spiser mælkeprodukter og æg, vil de typisk holde sig til produkter fra fritgående og/eller økologiske dyr.

    Helbredet

    Der er blevet skrevet en del om at rødt kød kan give forskellige sygdomme. Blandt andet har Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen skrevet om dette, da et stort indtag af kød fra okse, lam og svin kan have indflydelse på helbredet. Blandt andet mener man hos Kræftens Bekæmpelse, at der kan være en sammenhæng mellem forskellige kræftsygdomme og indtag af rødt kød.

    Af disse grunde anbefales det at skære kraftigt ned på kød, og hos Kræftens Bekæmpelse lyder anbefalingen på højst 350 gram oksekød, svinekød og lammekød  om ugen. 

    Find inspiration til vegetariske retter

    Det er nemt at finde inspiration til vegetarisk mad, da der findes flere gode kilder til dette. 

    Vegetariske måltidskasser

    En af de bedste kilder til inspiration er vegetariske måltidskasser. Du får en ny menu hver uge, og skal ikke bryde dit hoved med at finde på nye retter. Måltidskasser kan som regel bestilles på abonnement eller som en engangslevering, så du nemt kan hoppe rundt mellem forskellige leverandører.

    Vegetariske kogebøger og opskrift-portaler

    Der er mange gode kogebøger, som du kan kaste dig ud i. Vi har selv brugt DK-Kogebogen ved flere lejligheder, og de har en hel sektion med plantebaseret kost. Opskrifterne er opdelt efter forskellige typer af vegetarkost, og du kan nemt finde opskrifterne med de bedste bedømmelser.

    Facebook-grupper

    Der er mange gode Facebook-grupper, som indeholder opskrifter og råd til vegetarisk kost. Eksempelvis gruppen Vegetariske og veganske opskrifter, som i skrivende stund har over 15.000 medlemmer. Vi anbefaler at du finder danske Vegetar-grupper, da du på den måde nemmest kan finde opskrifter med tilgængelige, sæsonaktuelle råvarer.

    Skal vegetarer tage særlige kosttilskud?

    I Patienthåndbogen anbefales det at tage et tilskud af calcium og D-vitamin, hvis du lever af vegetarisk kost. Som vegetar får du de fleste af dine behov dækket ved at spise varieret, da du stadig kan spise æg og mejeriprodukter.

    En ting, som også er værd at være opmærksom på, er at proteinkvaliteten i planteføde er laver end i kød. Dette betyder dog ikke nødvendigvis at du får for lidt protein som vegetar, men blot at du skal være opmærksom på dit indtag i løbet af dagen.

    Thomas er indehaver af MåltidskasseFinder.dk. Han har en stor interesse for mad, og har efterhånden opnået ekspertviden på området. Sammen med sin familie har han testet måltidskasser siden 2021. Det er Thomas, der skriver samtlige artikler og guides på denne side.

    Skriv en kommentar